Tartaletki z kremem patissiere

Delikatne i efektowne małe tartaletki z waniliowym kremem. Pysznie komponują się z owocami. Ja, z uwago na porę roku, użyłam mrożonych. Możecie dodać dowolne dodatki. Idealne na niedzielny podwieczorek do kawy.
7 tartaletek 2 h
kruche ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 150 zimnego masła
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
krem:
- 300 ml mleka
- laska wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 80 g cukru
dodatki:
- owoce, galaretka
- z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około godziny.
- Piec spody w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
- Mleko podgrzać z kaską wanilii, ale nie doprowadzać do wrzenia
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Wyjąc laskę wanilii, a mleko wlać do masy z żółtkami po czym dokładnie wymieszać. Całą masę przelać do garnka i zagotować na małym ogniu wciąż mieszając. Zdjąć z kuchenki i dokładnie wystudzić.
- Gotowe spody wypełnić kremem, udekorować owocami i zalać tężejącą galaretką.
Francja elegancja w pełnej krasie 😉
Tagi: owoce, tartaletki
Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!