Tartaletki z kremem patissiere


wyróżniające3

Delikatne i efektowne małe tartaletki z waniliowym kremem. Pysznie komponują się z owocami. Ja, z uwago na porę roku, użyłam mrożonych. Możecie dodać dowolne dodatki. Idealne na niedzielny podwieczorek do kawy. 

7 tartaletek   2 h

 składnikiczerwone

     kruche ciasto:

  • 250 g mąki tortowej 
  • 150 zimnego masła
  • szczypta soli 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1 jajko 

     krem:

  • 300 ml mleka
  • laska wanilii 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 80 g cukru 

     dodatki:

  • owoce, galaretka

wykonanieczerwone

  1. z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około godziny. 
  2. Piec spody w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
  3. Mleko podgrzać z kaską wanilii, ale nie doprowadzać do wrzenia 
  4. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  5. Wyjąc laskę wanilii, a mleko wlać do masy z żółtkami po czym dokładnie wymieszać. Całą masę przelać do garnka i zagotować na małym ogniu wciąż mieszając. Zdjąć z kuchenki i dokładnie wystudzić. 
  6. Gotowe spody wypełnić kremem, udekorować owocami i zalać tężejącą galaretką.

Francja elegancja w pełnej krasie 😉 

rozmiar3

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar4

 

 

Tagi: ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *