Bułeczki pszenno – żytnie


wyróżniające3

Zawsze imponowały mi osoby, które same potrafią upiec pieczywo. Wydawało mi się to bardzo skomplikowane. Na szczęście nie jest to aż tak trudne:) Dzisiaj zmierzyłam się z bułeczkami, które zniknęły w jedne dzień. W pieczeniu samemu pieczywa najlepsze jest to, że wiemy co jemy. To, które serwuje się nam w supermarketach często mają w sobie całą tablice Mendelejewa, a lepsze, wypiekane w piekarniach potrafi całkiem sporo kosztować. 
Dzisiaj propozycja z udziałem drożdży ale wkrótce zabiorę się za zrobienia zakwasu i chleb:) 

6 bułeczek    3 godziny 

składnikiczerwone

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki żytniej 
  • 20 g świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 2  łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 jajko 

wykonanieczerwone

  1. Drożdże wymieszać z wodą, 3 łyżkami mąki pszennej i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  2. Po tym czasie zaczyn wymieszać z pozostałą mąką, cukrem, solą i oliwą z oliwek. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia przykrywając czystą ściereczką. 
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować z ciasta około 6 bułeczek i odstawić ponownie na około 30 minut. 
  4. Rozkłócić jajko. posmarować bułeczki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut. 
  5. Ostudzić pod czystą ściereczką 

Mniam <3 

rozmiar2

wyróżniające1

wyróżniające3

Tagi: ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *