Krokiety staropolskie


wyróżniające2

Bardzo lubimy z Marcinem krokiety. Nasze ulubione to te z pieczarkami i żółtym serem, którym do tej pory byliśmy wierni. Jednak czas wypróbować coś nowego:) Jestem fanką pierogów ruskich i stąd pomysł aby farsz z pierogów użyć do przygotowania krokietów. Jak to wyszło? Może ocenicie sami?:) 

 8 krokietów   2,5 h

składniki:

Ciasto naleśnikowe jak w tym przepisie: TUTAJ

farsz:

  • 400 g ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz 

dodatkowo:

  • 2 jajka 
  • bułka tarta 

wykonanie: 

  1. Usmażyć naleśniki
  2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni. 
  4. Ziemniaki, biały ser bardzo dokładnie wymieszać (proponuję użyć praskę do ziemniaków). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. W naleśniki zawijać farsz. Panierować i podsmażyć

My zrobiliśmy sos pieczarkowy ale świetnie pasowałby również jogurtowy czy ziołowy.

 

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar1

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *