Kasza jaglana z bananem i sosem orzechowo-klonowym


wyróżniające1

Znacie z dzieciństwa określenie: „Cud, miód i orzeszki!”? Ciśnie mi się na usta, spróbujcie naszej propozycji na słodki śniadanie, a poznacie jego genezę bez zaglądania do słownika.

  25 min

rozmiar1

składnikizółty

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • syrop klonowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 banan

wykonanieżółte

  1. Gotujemy kaszę jaglaną wg wskazań, tj. najpierw płuczemy zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Następnie gotujemy na mleku (2,5 szklanki) pod przykryciem ok. 20 min.
  2. Przygotowujemy sos. Masło orzechowe mieszamy z 2 łyżkami syropu klonowego i 1 łyżką soku z cytryny, aż uzyskamy klarowną masę z idealnie cytrynowym posmakiem.
  3. Przekładamy kaszę do miseczek, na wierzch układamy pokrojonego w krążki banana i polewamy sosem! 
  4. Możemy udekorować śniadanko posiekanymi orzechami.

voilà!

rozmiar2

rozmiar3

Tagi: , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jaglusia napisał(a):

Jejku, niebo! :)
https://jaglusia.wordpress.com/