Kruche babeczki z masą orzechowo – karmelową

Dzisiaj propozycja babeczek, które powstały na bazie przepisu brownie z solonym karmelem. Przygotowałam kruche ciasto i masę identyczną jak w brownie. Wyszło bardzo słodko ale naprawdę efektownie;)
10 – 12 babeczek 2 h
masa mascarpone z karmelem:
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- szczypta soli morskiej
- 250 g sera mascarpone
- 100 g masła orzechowego
solony karmel:
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- szczypta soli morskiej
kruche ciasto: przepis: TUTAJ
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić około godziny w lodówce. Foremki do babeczek bądź kopijki wysmarować, wyłożyć ciastem i piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić.
- Przygotowujemy karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej, masło orzechowe i energicznie mieszamy. W osobnej misce miksujemy mascarpone i dodajemy masę karmelową. Zmiksowaną masę odstawiamy do lodówki.
- Solony karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej.
- Zimne spody z kruchego ciasta wypełnić masą mascarpone, posypać orzeszkami polać karmelem i jeść!
mniam <3
Tagi: babeczki, karmel, mascarpone, orzechy
Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!