Ciasteczka orkiszowo-owsiane


wyróżniające2

Kochani u nas znowu masa zmian, stąd i dłuższa nieobecność. Od jakiegoś czasu jest nas troje, zanim jednak mały Antoś zacznie pomagać w kuchni, musi upłynąć sporo czasu :) Jak każdy lubimy podjadać słodkości. Dbając, aby były to zdrowe przekąski wymyśliłam przepis na ciasteczka z owsianką na mące orkiszowej. Ich zaletą jest również bardzo krótki czas przygotowania, co w zaistniałej sytuacji jest dla nas bardzo ważne :)

8 szt.       25 min

składnikibrązowe

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszki do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 100 ml syropu klonowego
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

wykonaniebrązowe

  1. Połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  2. Połączyć ze sobą mokre składniki: jajko, ostudzone masło i syrop klonowy.
  3. Połączyć obie masy.
  4. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Uformować ciasteczka, nakładając masę łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut.

Proste i smaczne.

 

rozmiar2

rozmiar4

rozmiar1

rozmiar5

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *