Babka czekoladowo-orzechowa


wyróżniające1

Babka to must have wielkanocnego stołu. Podstawą są baby piaskowe, ziemniaczane czy cytrynowe. Ja postanowiłam pobawić się smakiem i zrobić babkę czekoladową z dodatkiem orzechów. Tym bardziej, że w tym roku króliczek wielkanocny przyniósł nam od HELIO pyszne dodatki do ciast a w tym orzechy włoskie, które po zblendowaniu stały się podstawą mojej babki:) 

  2 h  średnica ok. 20 cm 

składnikiczerwone

  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 duże jajka
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki wody mineralnej 
  • 100 g orzechów włoskich HELIO
  • polewa deserowa HELIO 

wykonanieczerwone

  1. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Następnie dodać 4 żółtka a białka ubić na sztywną pianę. 
  2. Dodać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko wymieszać.
  3. Do masy dodać ubite białka i wymieszać szpatułką.
  4. Orzechy zblendować i dodać do ciasta delikatnie mieszając.
  5. Babkę piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni 
  6. Zimną babkę udekorować polewą wg instrukcji na opakowaniu 

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *