Grillowany kurczak cytrynowy ze szparagami i jajkiem w koszulce


wyróżniające2

Marcin powiedział, że danie wyglądało jak w restauracji :) myślę, że był to komplement 😀 kochani, tym przepisem rozpoczynamy sezon na szparagi, które wprost uwielbiam! Mam nadzieję, że bejbik pozwoli nam wykorzystać ten czas i przygotować trochę pyszności z tym warzywem:) Zaczynamy iście królewskim przepisem, prostym w wykonaniu. Cytrynowo – bazyliowa pierś z kurczaka wraz z jajkiem i szparagami to wyborne połączenie dla smakoszy lekkiej kuchni. Chodźmy gotować!

2 dania  30 minut 

składnikibrązowe

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 10 szparagów
  • suszona bazylia
  • sok z połowy cytryny 
  • oliwa z oliwek 
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 jajka 

wykonaniebrązowe

  1. Zrobić marynatę: do miski wlać oliwę z oliwek (około 3 łyżki) dodać sól, pieprz, suszoną bazylię (około 1 łyżeczki) oraz sok z cytryny. Zanurzyć w niej piersi z kurczaka i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie smażyć na patelni grillowej do zarumienienia się mięsa z dwóch stron. 
  2. Szparagi umyć, oderwać łyka. Ja przygotowywałam je na parze, około 20 minut. Można alternatywnie ugotować w osolonej wodzie. 
  3. Przygotować jajko w koszulce. Do osolonej i gotującej się wody dodać pół łyżeczki octu. Jajko rozbić i wlać delikatnie do wody, gotować „nakładając” na siebie białko około 2 minut. Wyciągnąć. 
  4. Na talerzu ułożyć pierś, szparagi i jajko. Posypać parmezanem. 

Żółtko stanie się najsmaczniejszym sosem :) Smacznego! 

rozmiar2

rozmiar1

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *