Grillowany kurczak cytrynowy ze szparagami i jajkiem w koszulce

Marcin powiedział, że danie wyglądało jak w restauracji myślę, że był to komplement 😀 kochani, tym przepisem rozpoczynamy sezon na szparagi, które wprost uwielbiam! Mam nadzieję, że bejbik pozwoli nam wykorzystać ten czas i przygotować trochę pyszności z tym warzywem:) Zaczynamy iście królewskim przepisem, prostym w wykonaniu. Cytrynowo – bazyliowa pierś z kurczaka wraz z jajkiem i szparagami to wyborne połączenie dla smakoszy lekkiej kuchni. Chodźmy gotować!
2 dania 30 minut
- 2 piersi z kurczaka
- 10 szparagów
- suszona bazylia
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 jajka
- Zrobić marynatę: do miski wlać oliwę z oliwek (około 3 łyżki) dodać sól, pieprz, suszoną bazylię (około 1 łyżeczki) oraz sok z cytryny. Zanurzyć w niej piersi z kurczaka i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie smażyć na patelni grillowej do zarumienienia się mięsa z dwóch stron.
- Szparagi umyć, oderwać łyka. Ja przygotowywałam je na parze, około 20 minut. Można alternatywnie ugotować w osolonej wodzie.
- Przygotować jajko w koszulce. Do osolonej i gotującej się wody dodać pół łyżeczki octu. Jajko rozbić i wlać delikatnie do wody, gotować „nakładając” na siebie białko około 2 minut. Wyciągnąć.
- Na talerzu ułożyć pierś, szparagi i jajko. Posypać parmezanem.
Żółtko stanie się najsmaczniejszym sosem Smacznego!
Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!