Risotto ze szparagami


wyróżniające2

To danie to mój największy sukces kulinarny w życiu! Mówię tak na podstawie miny mojego Marcina, gdy spróbował pierwszy kęs. Ostatnio często prawi mi komplementy, ale tym razem powiedział, że w żadnej restauracji nie jadł nigdy lepszego dania!!! Serce mi urosło a duma rozpiera aż do teraz:) Marcin, jak większość mężczyzn jest mięsożerny, a to danie, choć wegetariańskie, podbiło jego serce. W czym tkwi jego sukces? W pysznym bulionie, smacznym winie, świeżych szparagach i pysznym parmezanie:) i masie serca dodanego do gotowania :) 

2 porcje  1 h

składnikizielone

  • 500 ml bulionu (ja przygotowałam bulion dzień wcześniej)
  • 3/4 szklanki ryżu do risotto arborio
  • około 10 szparagów
  • 1/2 szklanki wina białego 
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 cebulki szalotki
  • 3 łyżki startego parmezanu 
  • 3 łyżki śmietany kremówki 

wykonaniezielone

  1. Cebulę obieramy, bardzo drobno kroimy.
  2. Szparagi myjemy i przekrajmy na 4 części.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwę. Dodajemy szparagi i podsmażamy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia. Na patelnię wrzucamy szalotkę i chwilkę smażymy.
  4. Do cebulki wrzucamy ryż i smażymy około 1 minuty.
  5. Do ryżU wlewamy wino i zwiększamy gaz. Mieszając doprowadzamy do odparowania wina.
  6. Następnie stopniowo dolewamy bulion, tak aby przykrywał ryż. I ciągle mieszamy.
  7. Gdy ryż będzie miękki zdejmujemy go z ognia. Dodajemy masło, parmezan, szparagi i śmietanę, energicznie mieszamy przez minute/dwie.
  8. Nakładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem 

To jest naprawdę pyszne!

rozmiar2

rozmiar1

 

Tagi: , ,

4 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Marcepanowy Kącik napisał(a):

Wspaniale wygląda -:)

Alicja napisał(a):

Witam, risotto wygląda smacznie, a wydaje się bardzo proste w przygotowaniu. może pierwszy raz spróbuje coś takiego zrobić