Muffiny z M&M’s


wyróżniające2

Tym razem propozycja dla najmłodszych oraz wiernych fanów czekolady:) Muffinki z dużą ilością czekolady i kakao oraz ze słodką niespodzianką w środku – M&M.  Roskosz dla podniebienia :) 

14 sztuk  45 minut

składnikiczerwone

  • szklanka mąki pszennej tortowej 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g masła 
  • 60 g gorzkiej czekolady 
  • pół szklanki kakao 
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru 
  • 5 kropel aromatu śmietankowego 
  • pół szklanki jogurtu greckiego 
  • około 30 małych m&m

polewa:

  • 50 ml śmietany kremówki 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 50 g mlecznej czekolady 
  • m&m do dekoracji 

wykonanieczerwone

  1. Mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia mieszamy.
  2. Masło roztopić w rondelku, pod koniec dodając pokruszoną czekoladę i kakao. Zdjąć z palnika i dokładnie wymieszać. Przestudzić.
  3. Jajka ubić z cukrem i aromatem śmietankowy na puszystą masę.
  4. Do jajek wlać czekoladę i dokładnie zmiksować.
  5. Do masy czekoladowej dodawać na przemian mąkę i jogurt mieszając wszystko łyżką (nie używamy już miksera).
  6. Na koniec dodać m&m. 
  7. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do tzw. suchego patyczka (około 25 minut)

Następnie robimy polewę:

  1. Kremówkę doprowadzamy do wrzenia.
  2. Dodajemy pokruszone czekolady, zdejmujemy z palnika  i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Przestudzone muffiny dekorujemy polewą oraz m&m

rozmiar2

rozmiar1

rozmiar4

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *