Kostka truskawkowa


wyróżniające3

Czy Wy również nie możecie się doczekać sezonu na truskawki ? Bo ja tak! Uwielbiam truskawki i borówki:) Martwię się tylko ich ceną, która może być kosmiczna po tak zimnej wiośnie, ale postaramy się zadowolić nasze podniebienia na cały rok jak tylko rozpocznie się sezon:)
Dzisiaj małe przygotowanie do przepisów z truskawkami. Kostka truskawkowa z duża ilością galaretki i śmietankową masą na wierzchu. Użyłam mrożonych owoców ale już wkrótce możecie sięgnąć po świeże:)

blaszka 20×30 cm   5 h

składnikiczerwone

  • około 20 herbatników
  • 450 g truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

wykonanieczerwone

  1. Galaretkę rozpuścić w 750 ml wody, zostawić do stężenia ( jednak nie całkowitego).
  2. Truskawki pokroić na pól (mrożonych nie odmrażać). Wsypać do tężejącej galaretki
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć herbatniki.
  4. Tężejąca galaretkę wylać na herbatniki i schłodzić ją do całkowitego ścięcia. (Ja wylałam galaretkę za wcześniej i herbatniki zaczęły się unosić. Tym samym zamiast tworzyć spód znalazły się w środku galaretki:) spokojnie można kończyć ciasto w takiej formie, jeżeli zdarzy Wam się coś podobnego)
  5. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pomieszać z serkiem mascarpone. Wyłożyć masę na stężonej galaretce. Udekorować truskawkami

rozmiar1

rozmiar3

rozmiar2

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *