Snickers


wyróżniające2

Domowa wersja jednego z najpopularniejszych batonów na świecie.

 

Ja osobiście wolę Marsa, ale ciasto z nim jako głównym składnikiem jest zdecydowanie za słodkie, nawet dla mnie:) Snickers powstał z batonów, pysznej masy z mleka w proszku, krówki i polewy. Same pyszności. Polecam fanatykom cukru:D 

foremka o średnicy 20 cm   40 minut 

składnikiczerwone

spód:

  • 3 batony snickers po 50 g
  • 40 g masła 
  • 100 g orzeszków ziemnych 

mleczna masa:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru 
  • niepełne 2 szklanki mleka w proszku 
  • 100 g masła 

dodatkowo:

  • szklanka orzeszków ziemnych 
  • masa krówkowa ( u nas zawsze Helio) 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki śmietany kremówki 

wykonanieczerwone

  1. Masło roztopić z batonikami Snickers. Zdjąć z gazu. 
  2. Orzeszki zemleć w malakserze, dodać do roztopionego masła z batonikami.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę na spód. Włożyć do lodówki na około 20 minut. 
  4. Masło, cukier i mleko zagotować na masę mleczną. Po zdjęciu z palnika dodać przesiane mleko w proszku i bardzo energicznie wymieszać rózgą, tak aby nie powstały grudki. Wylać masę na schłodzony spód. Posypać orzeszkami ziemnymi, wciskając je w mleczną masę. Ponownie włożyć na kwadrans do lodówki.
  5. Wyjąć ciasto i rozprowadzić na nim masę krówkową. 
  6. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać pod koniec śmietanę kremówkę. Rozprowadzić na cieście

Słodkości <3 

rozmiar3

rozmiar1

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *