Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową


wyróżniające3

Szukaliśmy czegoś lekkiego na gorące, letnie dni i nasz wybór padł na zupę kalafiorową, w nieco odświeżonej za sprawą fasolki szparagowej, wiosennej wersji. Poddajemy ją Waszej ocenie :)

1,5 h +  5-6 l.

składnikizółty

  • 1 kalafior
  • 3 garści fasolki szparagowej 
  • 5 podudzi kurczaka 
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • niewielki kawałek selera
  • por
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy 

wykonanieżółte

  1. Przygotowujemy wywar. W tym celu nastawiamy garnek z 5 l wody i gotujemy w nim przez 45 min podudzia kurczaka sukcesywnie zbierając „szumowiny” z jego powierzchni.
  2. Obieramy i kroimy w kostkę (lub jakkolwiek lubimy) warzywa.
  3. Po 45 min doprawiamy 4-5 liśćmi laurowymi, garstką ziela angielskiego (ok. 10 ziaren), kopiastą łyżeczką soli i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez kolejne 15 min.
  4. Następnie wyciągamy mięso i wrzucamy pokrojone lub nie warzywa tj. ziemniaki, kalafior, marchewkę (większość ludzi, również my wrzuca ją w całości, podobnie jak seler i pietruszkę), fasolkę szparagową (kroimy na 2-3 części).
  5. Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości tj. ok 30-35 min.
  6. Mięso obieramy i nakładamy na talerz lub wrzucamy z powrotem do zupy.
  7. Kalafiorową zabielamy śmietaną 12%.

NASZA WIOSENNO-LETNIA KOMPOZYCJA JEST GOTOWA PO OK. 1,5 GODZINIE. 

SMACZNEGO!!

 

rozmiar4

rozmiar3

rozmiar2

rozmiar1

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *