„Pomysł tani na pomidorową Ani!”

To najlepsza zupa pomidorowa pod słońcem! Nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez tego smaku, który kojarzy mi się z dzieciństwem u babci.
1h 30min
7
Składniki :
- Szyjka z indyka
- włoszczyzna
- 5 marchewek
- pieprz
- sól
- bazylia
- ziele angielskie
- liść laurowy
- przecier pomidorowy
- makaron nitki
- jogurt grecki
Wykonanie:
Szyjkę z indyka gotować przez około godzinę w dużym garnku. Odcedzać zbierający się osad. Następnie dodać umyte warzywa, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, gotować. Gdy warzywa będą miękkie odlać pół szklanki wywaru do garnuszka, w którym pomieszać należy go z przecierem. Ja daje zawsze duży słoiczek aby zupa była bardzo pomidorowa. Można oczywiście zrobić przecier samemu.
Następnie dolać przecier do zupy i na małym ogniu gotować. Pod koniec gotowania dodać bazylię.
Zupa prosta, tania i smaczna! Idealnie pasuje do niej makaron nitki, można też dodać jogurt grecki już na talerzu:)
Polecam !
Ania
Tagi: bazylia, pomidorówka, szybki obiad, zupa pomidorowa
Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!