Roladki ze szparagami


logo4

W czasie sezonu na szparagi, nie wyobrażam sobie, aby nie połączyć ich z kurczakiem :) nasze pierwsze wariacje ze szparagami, zapraszamy do kuchni!

60 minut

Składniki:

Roladki 

  • Dwie piersi z kurczaka
  • 8 cienkich zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz (proponuję biały), oregano, czerwona papryka
  • mozzarella

Sos Tzatziki

  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 łyżki octu winnego
  • serek naturalny 300 g
  • jogurt grecki 150 g
  • suszony koperek
  • mały, zielony ogórek

Dodatek – ja proponuję ryż z curry

Wykonanie:

Bardzo ważne jest przygotowanie mięsa w marynacie. Piersi z kurczaka tłuczemy bardzo cienko.Na desce skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem, oregano i czerwoną papryką. Przekładamy do miseczki i w niej dodajmy świeżą bazylię. Wkładamy do lodówki na 5-6 godzin.
W między czasie robimy sos. Do salaterki wrzucamy zgnieciony czosnek wraz z octem winnym, mieszamy. Następnie dodajemy serek, jogurt i sól i ponownie mieszamy. Ogórek obieramy i ścieramy na tarce, odsączamy wodę i dodajemy do sosu. Na koniec dodajemy suszony koperek i wstawiamy gotowy sos do lodówki.
Po upływie tego czasu przygotowujemy szparagi. Zielone końcówki urywamy, same powinny złamać się w odpowiednim miejscu, i myjmy. Następnie wrzucamy do naczynia parowego gdzie gotujemy je przez 10 minut.
Na rozłożonej piersi z kurczaka układamy po 4 szparagi, dwa plastry mozzarelli i świeże liście bazylii. Wszystko zawijamy, można się wspomóc wykałaczka bądź nitką.
Roladki opiekamy na rozgrzanym maśle na patelni z każdej strony po około 7 minut, do zarumienienia.
Ja do takiego dania proponuje lekki i dobrze doprawiony ryż. Carry dodaje już w czasie gotowania co sprawia, że staje się on ostrzejszy niż w klasycznej formie. Poza tym idealnie pasuje również do tzatzików.
Wszystko wykładamy ciepłe i pałaszujemy :)

SMACZNEGO

Ania i Marcin

logo2

logo4

logo7

logo10

Tagi: , , , , , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

marta napisał(a):

Super pomysł! do tego czosnkowy sos, który uwielbiam :)