Sernik brownie z truskawkami


logo5

Sernik na spodzie brownie to idealna propozycja dla łasuchów czekolady. Dodatki w postaci truskawek nadają mu lekkości i świetnie pasują do czekoladowego spodu.

1h 40min

Brownie:

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  •  2 jajka
  •  80 g mąki
  • •szczypta soli

Sernik:

  •  600 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy (jedno opakowanie)

Dodatkowo:

Truskawki, borówki i wedle uznania cukier puder do dekoracji

Brownie:

Przygotowanie spodu jest bardzo proste, Do rondelka wrzucamy masło, które powinno się roztopić. Należy pamiętać o jego mieszaniu,aby się nie spaliło. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i wszystko topimy na płynną masę, również starannie mieszając.
W osobnym garnuszku miksujemy jajka z cukrem, do których wlewamy później masę czekoladową i dokładnie miksujemy. Na końcu ubijania dodajemy przesianą mąkę ze szczyptą soli. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, wylewamy przygotowaną masę i pieczemy przez 25 minut.

Masa serowa:

Mascarpone, twaróg sernikowy cukier i cukier waniliowy krótko miksujemy. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy.
Masę serową nakładamy na podpieczony spód brownie. Na jej wierzch układamy truskawki i borówki, pamiętając aby były one „wciśnięte” w masę serową.
Pieczemy przez 45 minut w 160 stopniach C do zarumienienie się sera.
Po ostygnięciu ciasta można posypać je cukrem pudrem bądź roztopioną czekoladą.

Smacznego !:)

Ania

logo3

logo7

logo4

 

Tagi: , , , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Agnieszka J. napisał(a):

Pychotka! To moja ulubiona słodkość! Goraco polecam :)