Makaron z pesto z bazylii


pesto

Pesto z bazylii – genialne w swej prostocie. Bazylia, to obok czosnku przyprawa, bez której nie potrafimy obejść się w kuchni. Danie to jest kwintesencją smaku i potwierdzeniem tezy, że najlepsze są proste rozwiązania.


20 min

składniki

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • migdały
  • sól i pieprz do smaku

Zacznij od ugotowania makaronu. W ciągu 10 minut trwania tej czynności jesteś w stanie poradzić sobie z całą resztą. Czas start! Zerwij listki z połowy większej, lub oberwij całą mniejszą doniczkę bazylii. Dwa ząbki czosnku posiekaj tak, by ułatwić zadanie blenderowi. Całość umieść w pojemniku, dolej ok. 3 łyżek oliwy z oliwek i „potraktuj” blenderem. Dopraw solą i pieprzem. My dodajemy prażone, choć niekoniecznie migdały, jak również na tym etapie nieco parmezanu. Obejrzyj się przez lewe ramię, zdaje się, że makaron jest już gotowy. Połącz pesto z makaronem, posyp parmezanem i voilà. Całość wieńczy listek bazylii ułożony w pozycji horyzontalnej.

SMACZNEGO

Ania i Marcin

logo2

logo3

logo4

Tagi: , , , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *