Jajko w koszulce na grzankach po włosku


logo3

Taki sposób podania jajek jest jednym z najsmaczniejszych z możliwych. Rozpływające się na ziołowej grzance jajko jest delikatne i aromatyczne.

20 min

Składniki:

  • razowa bagietka
  • masło
  • szynka parmeńska
  • 6 plasterków mozzarelli
  • świeża bazylia
  • oregano
  • sol
  • pieprz
  • ocet winny
  • 2 jajka

Wykonanie:

Bagietkę kroimy, smarujemy masłem doprawiamy solą, oregano i pieprzem. Na grzanki układamy ser, szynkę parmeńską i świeżą bazylię. Nastawiamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy grzanki przez 10 – 13 minut.

Jajko w koszulce:

Nastawiamy 1,5 l wody w garnku i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 2 łyżeczki octu i sól. Jajko wbijamy do gotującej się wody, lekko podnosimy z dna garnka i gotujemy 2,5 minuty. Wyjmujemy je za pomocą malutkiego sitka.
Na ciepłych grzankach kładziemy jajko, lekko nacinamy do wypłynięcia żółtka. To najsmaczniejszy sos do grzanek :) W towarzystwie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy rozkoszujemy się pysznym śniadaniem.

Ania i Marcin

logo2

logo4

logo5

 

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *