Naleśniki z dżemem i białym serem


logoIMG_2363

Nie znam osoby, która nie lubiłaby tego przysmaku! Pamiętam, jak z siostrą byłyśmy małe, ciągle prosiłyśmy mamę, aby smażyła naleśniki. Dzisiaj mogę to zrobić sama, a sposobów ich przyrządzenia jest pewnie tyle, ile osób na świecie:) Dzisiaj zaprezentuję najprostszy, na zrobienie klasycznego ciasta naleśnikowego w towarzystwie słodkich dodatków. Idealne na śniadanie.

20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklana wody mineralnej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • cukier puder (jeżeli będziemy robić naleśniki na słodko)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek
  • dżem truskawkowy
  • kostka białego sera
  • owoce sezonowe

 

Wykonanie ciasta naleśnikowego:

Składniki na ciasto mieszamy, jeżeli uznacie, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie mąki, a jeżeli będzie zbyt gęste – mleka, bądź wody.

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę z oliwek. Ja jej nadmiar z patelni przelewam do ciasta naleśnikowego. Smażymy równe placki.

Serek mieszamy z dżemem (jego ilość wg uznania), smarujemy naleśniki, zwijamy, posypujemy cukrem pudrem i owocami.

Pysznie pobudzające śniadanie:)

Smacznego.

Ania

 

rozmiar4

rozmiar1

rozmiar3

rozmiar2

Tagi: , , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

luka napisał(a):

Pierwszy raz widzę tak ładnie podane klasyczne naleśniki.