Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i cukinią


wyróżniające

Jeżeli lubicie zapiekane warzywa, to ta propozycja jest właśnie dla Was. Przygotowanie tej potrawy jest dość czasochłonne, jednak gwarantuję zadowolenie po jej przygotowaniu i spałaszowaniu:) Brokuł, cukinia, kurczak i makaron w towarzystwie aksamitnego sosu z wyczuwalną nutą białego  pieprzu i gałki muszkatołowej.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 brokuła
  • 1 mała cukinia
  • 1/5 opakowania makaronu (ja użyłam malutkich różyczek) bądź penne
  • 100 g serka topionego 
  • 250 ml śmietany kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki, ugotować. W międzyczasie doprawić pierś z kurczaka solą i pieprzem i pokroić w małą kostkę. Ugotować na parze. Ugotować makaron (al dente). Cukinię umyć, posolić i podsmażyć na patelni ok. 5 minut. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zabieramy się za sos:)

Śmietankę z odrobiną wody gotujemy w rondelku. Następnie dodajemy serek, podzielony na małe  kawałki i mieszamy na bardzo małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Wszystko doprawiamy białym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Nie żałujcie przypraw! Dodajemy również jeden ząbek czosnku i wszystko mieszamy na małym ogniu.

Dwa naczynia gliniane nasmarować masłem, wyłożyć warzywa, makaron i wlać sos. Wszystko zapiekać w temperaturze 160 stopni przez kwadrans. Sos powinien utworzyć przepyszną pierzynkę :)

Smacznego !

 

rozmiar5

rozmiar4

rozmiar3

rozmiar1

 

Tagi: , , ,

8 komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

poszukiwacz napisał(a):

jak podzielić serek homogenizowany na kawałki, może chodziło o serek topiony? ogólnie przepis jest na super danie tylko ten serek coś mi nie gra.

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Dokładnie :) już poprawiamy. Chodzi o serek topiony:) dzięki za czujność! Pozdrowienia

Magda napisał(a):

Wygląda pysznie. Czy można zastąpić serek topiony serkiem mascarpone?

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Witaj Madziu. Nigdy nie próbowałam wersji z mascarpone i chyba została bym przy serku topionym, wynika to głównie z jego konsystencji, która lepiej nadaje się do rozpuszczania na gazie :) jak spróbujesz z mascarpone czekam na sygnał, czy się udało :) pozdrowienia

avi napisał(a):

To zmieńcie może w przepisie ten serek, bo ja właśnie wstawiłam zapiekankę do piekarnika i dodałam serek śmietankowy philadelphia, bo myślałam, że o taki chodzi. Nie czytałam komentarzy, tylko przepis.

avi napisał(a):

A jeszcze mam pytanie, bo nie jest to jasno napisane – pieczemy pod przykryciem, czy bez?
Z góry dzięki za odpowiedź!