Zupa krem z groszku


wyróżniające

Zdajemy sobie sprawę, że w odczuciu wielu osób jest to pomysł dość kontrowersyjny. Groszek ma pewnie tyle samo zagorzałych zwolenników, co przeciwników. My na bloga zapraszamy dzisiaj tych pierwszych:) Mama Stasia podsunęła nam kolejny przepis, tym razem na zupę krem z groszku.

45 min.
4 os.

Składniki:

  • 1 opakowani mrożonego groszku
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • jogurt naturalny
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Przygotowujemy wywar. Drobno pokrojony czosnek i cebule podduszamy na patelni na łyżce oleju. Dosypujemy groszek i czynność powtarzamy przez kolejne 10-15 min. Wlewamy wywar, ilość uzależniając od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać. Wszystko gotujemy, aż groszek będzie zupełnie miękki, czyli ok. 20 min. Następnie zupę należy nieco ostudzić, zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Ponadto dodajemy sok z połówki cytryny, a podajemy z jogurtem naturalnym, lub śmietaną.

Dziękujemy za pyszny obiad! A zdecydowanym przyrządzić tą zupę własnoręcznie, życzymy smacznego! :)

Ania i Marcin

 

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar1

rozmiar4

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *