Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem


wyróżniające2

Naleśniki są cudownym daniem pod każdą postacią. Na słodko, na słono, jak kto lubi:) Na naszym stole goszczą bardzo często, zarówno w porze śniadaniowej jak i obiadowej. Dzisiaj wersja obiadowa, z dużą ilością szpinaku i kurczaka!

1,5 h
7 naleśników

składniki:

naleśniki:  TUTAJ

farsz:

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany (18 %)
  • podwójna pierś z kurczaka

sos:

  • 200 g serka homogenizowanego śmietankowego
  • 400 ml śmietany kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól
  • 2 ząbki czosnku

Naleśniki wykonujemy jak w przepisie, który podałam powyżej. Szpinak smażymy na oliwie z oliwek, aż będzie całkowicie rozmrożony, a woda całkowicie odparuje. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Na osobnej patelni należy podsmażyć czosnek, przeciśnięty przez praskę, a następnie dodać do szpinaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Kurczaka myjemy, solimy i kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż się zarumieni.

Na naleśniki nakładamy szpinak (u mnie bardzo duże porcje) i kurczaka, zawijając w rulonik. Tak przygotowane naleśniki wkładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego wcześniej masłem i zapiekamy pod pierzynką z białego sosu, pełnego aromatycznej gałki muszkatołowej oraz białego pieprzu.

Przygotowanie sosu: do garnuszka wlewamy śmietankę, podgrzewamy, a następnie dodajemy serek. Mieszamy do rozpuszczenia, tak aby nie powstały grudki. Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy dużą ilością białego pieprzu, gałki muszkatołowej i szczyptą soli.

Naleśniki zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Smacznego :)

Ania

 

rozmiar3

rozmiar2

romiar1

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *