Pulpeciki z indyka gotowane na parze


wyróżniające1

Pulpeciki z indyka to propozycja dla fanów zdrowej i lekkiej kuchni. Delikatne mięso w postaci malutkich pulpecików, tym razem przyrządziłam na parze. Smakowitym dopełnieniem dania był makaron z pysznym pesto z bazylii. Zapraszam do wspólnego gotowania ☺

 40 min
 3

składniki:

  • pesto z bazylii: przepis TUTAJ
  • makaron spaghetti
  • 500 dag piersi z indyka
  • sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa, czerwona papryka
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej

wykonanie:

Pesto wykonać, jak w załączonym przepisie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i udusić na patelni. Mięso zmielić w maszynce, dobrze doprawić przyprawami, dodać jajko, bułkę tartą oraz zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie uformować małe pulpeciki.

Nastawić wodę na makaron i ugotować go. W międzyczasie w naczyniu do gotowania na parze przyrządzamy pulpeciki, gotując je około 15 minut. Makaron mieszamy z pesto, na górze układając pulpeciki, a makaron posypując pysznym parmezanem.

Jeżeli nie macie naczynia do gotowania na parze, możecie ugotować pulpeciki tradycyjnie w garnku, w osolonej wodzie.

Ania :)

rozmiar1

rozmiar3

rozmiar2

 

Tagi: , , , ,

1 komentarz

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Hosting napisał(a):

Ciesze sie, ze pulpeciki smakuja. Ja zdecydowanie wole te ugotowane na parze. A jesli chodzi o rybe to robie na parze lososia albo dorsza i zawsze do tego robie jakis delikatny sos na bazie jogurtu i ziol, albo pomidorow i ziol.