Zupa fasolowa z burakiem


wyróżniające1

Zachwyca swoją intensywną barwą. Nie każdy lubi fasolkę, ale każdy lubi zupę fasolową. Taki mały paradoks 😀 Sprawdźcie sami!

1,5 h
ok. 4 litrów

składniki:

  • duże udko z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • imbir
  • 2 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • fasolka czerwona Kidney Bonduelle (1 puszka)
  • sól, pieprz ziołowy
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • tymianek
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • jogurt grecki

wykonanie:

Nastawiamy 3 l wody na wywar. Gotujemy duże udko z kurczaka przez ok. 40 min. Wyciągamy mięso i usuwamy szumowiny. Do garnka wędrują: marchewka, pietruszka, seler, imbir, ziele angielskie, liście laurowe i tymianek. Gotujemy ok 20 min., a następnie wrzucamy wrzucamy starte buraki, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Buraki muszą być całkowicie miękkie. Po ok. 10 min. dorzucamy fasolkę. Miękkie warzywa wyciągamy, a gdy lekko ostygną, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do garnka. Po zdjęciu z ognia, doprawiamy dodatkowo startym czosnkiem.

Podajemy z pietruszką, szczypiorkiem i jogurtem greckim.

:)

SMACZNEGO

Ania i Marcin

 

rozmiar2

rozmiar1

rozmiar5

Tagi: , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *