Kiszona kapusta


wyróżniające2

Kiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami :)

ok. 6-7 dni

składniki:

  • 10 kg kapusty
  • 1/2 kg marchewki 
  • 20 dag soli 
  • 3 dag nasion kminku 
  • 3 dag nasion kopru włoskiego 
  • 2 jabłka szare Renety 
  • ok. 12 ziaren ziela angielskiego 
  • kamienny garnek 
  • dębowa deska

wykonanie:

Marchewkę trzemy na cienkiej jarzynowej tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem i czekamy godzinę. W tym czasie smaki przenikają się nawzajem. Następnie układamy warstwami i ubijamy, a nadmiar wody zlewamy, nie wylewamy! Przyciskamy deską, obciążamy z góry kamieniem i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 doby. 

Kapusty nie ubijamy z całych sił, najważniejsze by puściły soki. Po 4 dniach trzeba kapustę przebić (3-4 dziury). Dzięki temu wyjdą kwasy, a kapusta nie będzie gorzka. 

Jeżeli jest mało soku, uzupełniamy tym, z ubijania kapusty, jak nie mamy, to dolewamy wodę z solą. Przykrywamy, obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce. 

uwagi: co jakiś czas zerknąć i zmyć nalot z kapusty opłukaną szmatką, jeśli taki się pojawi. 

Smacznego 

Ania i Marcin:)

 

rozmiar2

rozmiar1

Tagi: , ,

4 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Uwazny_czytelnik napisał(a):

Rozumiem, że kapustę wcześniej szatkujemy?
Owszem, kisi się kapustę w całych główkach, ale to nie jest najbardziej podstawowy sposób.
:)

Hosting napisał(a):

Zawsze lubilam kapuste kiszona, ale ta ze sklepu smaczna nie jest, odkad robie kapuste z Pani przepisu jest ona taka, jaka pamietam od mojej babci ze wsi, dziekuje