Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Witamy w Nowym Roku ☺ Od razu zabieramy się za wysoce energetyczny wpis, ponieważ zawitała do nas mroźna zima. Połączenie ziemniaków, cebulki i kiełbasy w zapiekance pomoże naładować akumulatory na ten wymagający czas.
1 h
2
składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- ok. 20 cm kiełbasy podsuszonej
- 1 duża cebula
- 2 małe marchewki
- masło
- 1 jajko
- 10 ml śmietany kremówki
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz, czerwona papryka,
- 5 dag startego żółtego sera
wykonanie:
Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować, nie rozgotowując. Cebulkę pokroić w piórka i poddusić na maśle. Ostudzone warzywa oraz kiełbasę pokroić w talarki. Śmietankę i jajko dokładnie wymieszać i doprawić (powstaje sos). W naczyniu żaroodpornym, dobrze wysmarowanym masłem układamy warstwę ziemniaków, wykładamy połowę marchewki oraz kiełbasy. Wylewamy połowę sosu. Następnie układamy ponownie warstwę ziemniaków, marchewki i kiełbasy i wylewamy pozostałą część sosu. Na wierzch wykładamy ostatnią część ziemniaków, które posypujemy startym serem. Wszystko zapiekamy w 180 stopnia przez około 20 minut.
Danie to w okresie srogiej zimy pomoże nam się ogrzać ☺
POLECAM
Ania
Tagi: dania jednogarnkowe, kiełbasa, zapiekanka, zapiekanka z ziemniakami, ziemniaki
4 komentarze
Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Miło nam to słyszeć. Rzeczywiście zapiekanka daje wiele możliwości w doborze składników, do tego stosunek jakość-cena!! Uczta za niewielkie pieniądze Pozdrawiamy!

Ta zapiekanka przywoluje wspomnienia z czasow gdy pracowalam z daleka od domu. Zmuszona bylam wynajmowac mieszkania w obcym mi i dalekim miescie. Nie gotowalam nigdy takich typowych obiadow, ale wlasnie rozne zapiekanki robilam. Taka tez. Szybkie, proste i smaczne

cieszę się, że przywołujemy smaczne smaki
Powiem,ze takie chamskie skladniki kupilem, jak kielbasa grillowa po ok. 10 zl kg i ser lesny w cenie mniej wiecej 15 zl od 1000g a zapiekanka wedle przepisu i z niewielkim dodatkiem kopru smakowala naprawde rewelacyjnie. Wcale nie gorzej niz powiedzmy sobie drogi stek z dodatkiem wykwintnego pure z patatow i innymi wodotryskami.