Zupa szpinakowa


wyróżniające1

Na zdrowy początek roku, proponujemy smaczną i pożywną zupę szpinakową, która w połączeniu z kaszą gryczaną stworzy pełnowartościowy posiłek. Zaczynamy :)

30 min
5

składniki: 

  • 400 g liści szpinaku 
  • 150 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 l bulionu drobiowego
  • sól

wykonanie: 

Myjemy szpinak i pozostawiamy by obsechł. Gotujemy 2 litry bulionu (tym razem użyliśmy 4 drobiowych kostek rosołowych Winniary), a następnie wrzucamy do niego zielone liście. Na patelni rozgrzewamy +/- 3 łyżki masła i dodając 2 łyżki mąki tworzymy zasmażkę, którą następnie dodajemy do gotującego się wywaru ze szpinakiem. Solimy do smaku. Czekamy 10-15 min., blendujemy. Oddzielamy 2 żółtka od białek i łączymy ze  śmietaną (ok. 1/2 szklanki). Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 5 minut. Używamy wszelkich znanych nam technik, by śmietana się nie zważyła. 

uwagi: najprostsza z nich – do miseczki, w której połączyliśmy żółtka ze śmietaną, wąskim strumieniem wlewamy 2 chochelki zupy, nieustannie mieszając, po czym zawartość wlewamy do garnka z zupą. Robimy to powoli i cierpliwie.  

JEMY SZYBKO I ZE SMAKIEM!

SMACZNEGO

Marcin

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Hosting napisał(a):

Uwielbiam szpinak z patelni, z jajkiem, maslem i czosnkiem. Zupa musi byc rownie pyszna o czym zamierzam sie wkrotce przekonac