Muffinki bananowe

Czas na kolejny eksperyment z muffinami. Tym razem w roli głównej wystąpi banan. Rzadko budzi on negatywne emocje, choć i tak może się zdarzyć. Jeśli jednak, jak większość populacji tej planety jesteście mu oddani, to zapnijcie pasy. Następny przystanek, to podwieczorek przy kawie i bananowych muffinach.
35 min
12 szt.
składniki:
- 2 banany
- 1,5 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru (kwestia tolerancji na słodkie)
- 2 jajka
wykonanie:
- W jednej misce łączymy składniki suche (mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier).
- W drugiej roztrzepujemy jajka, dodajemy olej, mleko i pokrojone banany. Całość miksujemy blenderem.
- Łączymy zawartość obu misek.
- Wykładamy silikonowe foremki ciastem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut.
SMACZNEGO
Marcin
Tagi: banany, muffinki bananowe
Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!