Muffinki bananowe


wyróżniające2

Czas na kolejny eksperyment z muffinami. Tym razem w roli głównej wystąpi banan. Rzadko budzi on negatywne emocje, choć i tak może się zdarzyć. Jeśli jednak, jak większość populacji tej planety jesteście mu oddani, to zapnijcie pasy. Następny przystanek, to podwieczorek przy kawie i bananowych muffinach.

35 min
12 szt.

składniki:

  • 2 banany
  • 1,5 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru (kwestia tolerancji na słodkie)
  • 2 jajka

wykonanie:

  1. W jednej misce łączymy składniki suche (mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier).
  2. W drugiej roztrzepujemy jajka, dodajemy olej, mleko i pokrojone banany. Całość miksujemy blenderem.
  3. Łączymy zawartość obu misek.
  4. Wykładamy silikonowe foremki ciastem.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut.

SMACZNEGO

Marcin

rozmiar2

rozmiar1

 

Tagi: ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *