Risotto warzywne z gorgonzolą


wyróżniające2

Czas udać się w nieco pogodniejszy region Europy. Co powiecie na słoneczną Italię i risotto rodem z Włoch?! :) Kolorowe, pyszne i nietuzinkowe. Zapraszamy! 

ok. 50 min
4

składniki:

  • 1 szklanka ryżu do Risotto (np. Arborio)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 l bulionu drobiowego Winiary
  • 3 marchewki
  • 1/2 brokułu
  • 1/2 kalafiora 
  • 1 mała cebula
  • 80 g sera gorgonzola

wykonanie: 

  1. Gotujemy litr bulionu używając do tego 2 kostek rosołowych Winiary i doprawiamy bazylią oraz ziołami prowansalskimi.
  2. Gotujemy marchewkę, brokuł i kalafior. Później te z rodziny kapustowatych szatkujemy, zaś marchewkę kroimy w kostkę.
  3. Cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla na rozgrzane 3 łyżki oliwy. Szklimy, a następnie dodajemy kapustowatych przyjaciół (czyt. brokuł i kalafior) oraz marchewkę. Podlewamy jeszcze nieco (1-2 łyżki) oliwą i wsypujemy suchy ryż. Mieszamy raz za razem przez ok. 1 minutę, a następnie podlewamy po raz pierwszy bulionem (1 szklanka). Ryż stopniowo wchłania płyn. Musimy mieszać i uzupełniać bulion, przez ok. 20 min., aż ryż stanie się zupełnie miękki.
  4. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser gorgonzola, mieszamy risotto przez krótką chwilę i odstawiamy z ognia. 

Przyznam, że dawno nie jedliśmy risotto i być może dlatego tak nam smakowało. Gdyby jednak nie moja wrodzona skromność, pokusiłbym się o stwierdzenie, że jest po prostu wyśmienite !!! Oceńcie sami :)

SMACZNEGO

Marcin

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar1

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *