Pieczony kurczak faszerowany warzywnym risotto


wyróżniające2

Jest coś niezwykłego w pieczonym, faszerowanym, chrupiącym kurczaku. Danie bardzo efektowne, smaczne, słowem pokazowe. Upiecz swojego pierwszego kurczaka, a dowiesz się kim jesteś 😉 

2 h 15 min
4 os.

składniki:

  • 1 cały kurczak
  • sól, pieprz, tymianek, czosnek
  • 1/2 cytryny
  • masło
  • warzywne risotto (link)

wykonanie: 

  1. Myjemy kurczaka, nacieramy go czosnkiem, posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz tymiankiem. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
  2. Faszerujemy kurczaka risotto, a nóżki związujemy dratwą lub zwyczajną nitką.
  3. Pieczemy w brytfance, w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 2 godziny. 

uwagi: po około 45 minutach, kiedy kurczak zaczyna się już rumienić, na jego wierzchu układamy kawałki/plasterki masła. Pieczemy dalej i obserwujemy. Od czasu do czasu podlewamy kurczaka sokiem, który puścił i roztopionym masłem.

Nawet, jeśli ktoś nie przepada za kurczakiem, naje się jego widokiem!

 

SMACZNEGO

Marcin

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar5

rozmiar6

Tagi: ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *