Ciasto francuskie z dodatkami – wersja śniadaniowa


wyróżniające1

Jeżeli macie ochotę na śniadanie w zupełnie nowym wydaniu, proponuję Wam bardzo prostą mini tartę z ciasta francuskiego. Dodatkami, takimi jak jajko, czy boczek, podniesiemy kaloryczność potrawy, co pozwoli nam nabrać nieco energii.

30 min
2

składniki:

ciasto francuskie

  • 2 plasterki boczku
  • 4-5 plasterków pomidora
  • 5 dag sera żółtego
  • szczypiorek
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

wykonanie:

  1. Z ciasta francuskiego wycinamy koło. Ścieramy żółty ser na ciasto (grube oczka tarki), a jego końcówki zawijamy do wewnątrz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
  2. Po kwadransie wyciągamy ciasto, układamy na wierzch plasterki boczku, pomidory, a w środek wbijamy dwa jajka. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
  3. Gotowe ciasto wykładamy, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Uwierzcie smakuje tak dobrze, jak wygląda:)

Ania

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar5

rozmiar6

Tagi: , ,

1 komentarz

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

marta napisał(a):

Wygląda pysznie! na pewno zrobię w najbliższy weekend !