Spaghetti aglio e olio


wyróżniające1

Makaron w najczystszej postaci, jak mówią Włosi! To ich tradycyjne spaghetti z dodatkiem oryginalnej, włoskiej oliwy i czosnku. Powinno się dodać również papryczki, jednak my nie przepadamy za ostrym jedzeniem, więc w naszej wersji znajdziecie pietruszkę oraz parmezan.

30 min
2

składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 30 g startego parmezanu 
  • 3 ząbki czosnku 
  • posiekana natka pietruszki 
  • sól

wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć czosnek. Doprawić solą. Pietruszkę posiekać bardzo drobno. Na patelnię dodać odcedzony makaron, dokładnie wymieszać i dodać pietruszkę.

Podawać ze świeżo startym parmezanem.  

Uwierzcie, że w prostocie tego dania tkwi fenomen jego smaku :) 

Ania

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *