Muffinki z masą kajmakową


wyróżniające4

Tym razem robimy odstępstwo od reguły, która mówi, że to Marcin robi muffinki. Postanowiłam zrobić muffinki na bazie ciasta z babki wielkanocnej. Podobno wyszła bardzo dobra. Pomyślałam,  dlaczego by nie zrobić jej w wersjach mini, z dodatkiem pysznego kajmaku i niespodzianką w środku? Myślę, że będzie nadawać się do święconki :)

40 min
15 muffinek

składniki:

  • 100 g masła
  • 2/5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • pół  puszki masy kajmakowej
  • 15 kostek czekolady

 

wykonanie:

Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki około godziny przed rozpoczęciem przyrządzania ciasta.

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodajemy pojedynczo jajka, bardzo dokładnie mieszając.
  3. Mąki i sodę łączymy w jednym garnuszku.
  4. Dodajemy połowę mąki oraz połowę kremówki i dokładnie mieszkamy.
  5. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą mąkę oraz kremówkę i wszystko bardzo dokładnie miksujemy.
  6. Na spodzie foremki do muffinki umieszczamy kostkę czekolady, następnie uzupełniamy foremkę do około połowy ciastem
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. I wkładamy muffinki, pieczemy około 20 minut
  2. Gdy babeczki wystygną smarujemy je masą kajmakową. ja posypałam na spodzie muffinki startą czekoladą.

Smacznego :)

 

rozmiar4

rozmiar1

rozmiar3

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *