Grzanki z jajkiem


wyróżniające2

Tym razem postanowiliśmy zacząć dzień pożywnym śniadaniem z jajkiem i chlebem w roli głównej. Bardzo proste grzanki, zrobione na patelni, ze świeżo wyciskanym sokiem i pyszną szynką parmeńską – gorąco polecam :)

25 min
2

składniki:

  • 4 kromki chleba (może być razowy)
  • 4 małe jajka
  • masło
  • szczypiorek
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy i grejpfrutów

wykonanie:

W chlebie, za pomocą foremki do ciasteczek, wykrawamy wzorek (u nas kwiatuszki). Smarujemy z obu stron masłem i wrzucamy na patelnie, podsmażamy na złoty kolor i przewracamy. W środek chleba wbijamy jajko (jeżeli białka jest za dużo, odlewamy jego część do szklanki) i smażymy aż białko się zetnie. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy szynkę parmeńską. Na szynce układamy grzankę, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Jemy popijając pysznym sokiem.

Tak rozpoczęty dzień, to wróżba na jego udany przebieg, przynajmniej tak było w naszym przypadku :)

Ania

 

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

rozmiar5

Tagi: , , , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

bryssska napisał(a):

mój maż lubi takie jajka, które jeszcze pływają 😉