Brownie z mascarpone i truskawkami


wyróżniające1

Sezon na truskawki pomału dobiega końca. Dla ich zagorzałych fanów, takich jak ja, to niezbyt dobra wiadomość. Dlatego, co powiecie by na osłodę połączyć truskawki z mocno czekoladowym smakiem brownie? To musi być dobre! Dlatego dzisiaj propozycja na bombę kaloryczną pod postacią czekolady, mascarpone i truskawek ☺

składniki:

brownie:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • kostka masła
  • 3 jajka 
  • 250 g cukru
  • 130 g maki pszennej 

masa mascarpone:

  • 500 g mascarpone 
  • 200 g kremówki 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 3 krople ekstraktu z wanilii 
  • 2 łyżeczki żelatyny 

dodatkowo: 

  • 0,7 kg truskawek, obranych i przekrojonych na pół 

Wykonanie:  

  1. 2 kostki czekolady rozpuścić razem z masłem. 
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  3. Do jajek dodać roztopioną z masłem czekoladę, wymieszać.
  4. Pozostałą tabliczkę czekolady pokroić na małe kawałki, dodać do masy.
  5. Na końcu dodać mąkę i wszystko dokładnie pomieszać.
  6. Foremkę o wymiarach 20×30 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać do niej ciasto. 
  7. Piec 35 minut w temperaturze około 170 stopni.  
  8. W międzyczasie przygotowujemy krem: mascarpone dokładnie ubijamy. W osobnym garnku ubijamy śmietanę, dodając pod koniec ubijania cukier i wanilię. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach wody. Dodajemy do niej jedną łyżkę ubitej śmietany, a następnie mieszamy całą. Pod koniec delikatnie łączymy śmietanę z mascarpone. 
  9. Na ostudzone brownie nakładamy krem i pokrojone truskawki. 

Gwarantuje pełną satysfakcję ☺

 

romiar2

rozmiar1

rozmiar3

rozmiar4

Tagi: , , , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Krysia napisał(a):

Mniam! wygląda apetycznie :)