Brownie z mascarpone i truskawkami

Sezon na truskawki pomału dobiega końca. Dla ich zagorzałych fanów, takich jak ja, to niezbyt dobra wiadomość. Dlatego, co powiecie by na osłodę połączyć truskawki z mocno czekoladowym smakiem brownie? To musi być dobre! Dlatego dzisiaj propozycja na bombę kaloryczną pod postacią czekolady, mascarpone i truskawek ☺
składniki:
brownie:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- kostka masła
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 130 g maki pszennej
masa mascarpone:
- 500 g mascarpone
- 200 g kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 krople ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
- 0,7 kg truskawek, obranych i przekrojonych na pół
Wykonanie:
- 2 kostki czekolady rozpuścić razem z masłem.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
- Do jajek dodać roztopioną z masłem czekoladę, wymieszać.
- Pozostałą tabliczkę czekolady pokroić na małe kawałki, dodać do masy.
- Na końcu dodać mąkę i wszystko dokładnie pomieszać.
- Foremkę o wymiarach 20×30 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać do niej ciasto.
- Piec 35 minut w temperaturze około 170 stopni.
- W międzyczasie przygotowujemy krem: mascarpone dokładnie ubijamy. W osobnym garnku ubijamy śmietanę, dodając pod koniec ubijania cukier i wanilię. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach wody. Dodajemy do niej jedną łyżkę ubitej śmietany, a następnie mieszamy całą. Pod koniec delikatnie łączymy śmietanę z mascarpone.
- Na ostudzone brownie nakładamy krem i pokrojone truskawki.
Gwarantuje pełną satysfakcję ☺
Tagi: brownie, ciasta, ciasto z truskawkami, czekolada, mascarpone, truskawki
Mniam! wygląda apetycznie