Muffiny z borówkami


wyróżniające3

I znowu to samo – muffinki :) Musicie mi to wybaczyć, ale uważam, że to genialna, słodka przekąska, szczególnie by ładnie przywitać gości. Łatwo je podzielić, a na stole prezentują się ślicznie.

Po raz pierwszy ich głównym składnikiem były u nas borówki amerykańskie, które wprost uwielbiam.

Wyszły wilgotne i mocno owocowe. Sprawdźcie sami :)

ok. 1 godziny
12 dużych + 10 malutkich (oczywiście jeżeli nie macie małych foremek, można przygotować o kilka dużych więcej)

składniki:

  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70 g masła
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 5 kropli ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g borówek amerykańskich

do dekoracji:

  • lukier śmietankowy
  • kilka borówek
  • świeża mięta

wykonanie:

  1. Wymieszać w jednym naczyniu mokre składniki – jajka, mleko, olej i ekstrakt waniliowy.
  2. W drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę, cukry, sól i proszek do pieczenia.
  3. Do mokrych składników dodawać suche, delikatnie ubijając.
  4. Do masy dodać umyte borówki i połączyć silikonową szpatułką.
  5. Porozkładać do papilotek na muffiny.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut (do suchego patyczka).
  7. Ostudzić przed dekoracją.

Lukier możemy zrobić sami. Będzie nam potrzebne:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku
  • 4 krople aromatu śmietankowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nałożyć lukier na babeczki. Można dodać kilka borówek na wierzch oraz świeżą miętę.

Palce lizać :)

 

rozmiar3

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar4

Tagi: ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

marta@marta napisał(a):

Oj wyglądają uroczo z tą miętą :)