Kruche ciasto ze śliwkami i bezą


wyróżniające2

Nie wiem jak Wy, ale ja kocham wszystkie owoce ☺ i tak samo jest w przypadku śliwek. Czekam na nie cały rok, a jak tylko się pojawią goszczą u nas przeróżne ciasta i owocowe wariacje. Tym razem upiekłam coś bardzo słodkiego, ale jak to mawia mój mąż „do porannej kawy idealne”. Sprawdźcie sami ☺

1,5 godziny
ok. 16 kawałków

składniki:

kruche ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 40 g cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • kostka masła

budyń:

  • jedno opakowanie budyniu waniliowego
  • 300 ml mleka

beza:

  • 5 białek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru

owoce:

  • 600 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

wykonanie:

  1. Owoce umyć, osuszyć i oprószyć mąką.
  2. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Budyń ugotować jak wskazano na opakowaniu, pamiętając aby użyć mniejszej ilości mleka (300 ml).
  4. Białka, pozostałe z żółtek ubić ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier a na końcu mąkę, dokładnie miksując.
  5. Na podpieczony spód wykładamy budyń, następnie śliwki i na sam wierzch białka
  6. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie nastawić piekarnik na 50 stopni włączając termoobieg i piec kolejne 20 min.

Ciepłe smakuje wyśmienicie ☺

 

rozmiar4

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar5

rozmiar6

rozmiar7

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *