Drożdżówki waniliowe z rabarbarem i powidłami śliwkowymi 


wyróżniające1

Wczoraj rozpoczął się kolejny rok zmagań uczniów w szkołach. Z tego co wiem, drożdżówki wracają do szkolnych sklepików☺ Czy nie byłoby jednak zdrowiej samemu upiec kilka bułeczek dla swoich pociech? To naprawdę proste, a macie gwarancję, że dzieci jedzą przekąski bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów. Zachęcam gorąco do przetestowania poniższego przepisu.

Przepis pochodzi z książki, której recenzję kilka dni temu umieściliśmy na naszej stronie. Możecie ją znaleźć tutaj: „RETRO WARZYWA” – RECENZJA

170 min
10 sztuk 

SKŁADNIKI:

ciasto

  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej tortowej 
  • 50 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 70 g masła 

nadzienie

  • 150 g rabarbaru 
  • 50 g powideł śliwkowych
  • 3 łyżki masła
  • 50 g cukru

WYKONANIE:

  1. Mleko podgrzać. Odlać pół szklanki letniego mleka, dodać dwie łyżki mąki, pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru i wymieszać. Odstawić na 20 minut. 
  2. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym 
  3. Przesianą mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn z drożdży, pozostałe mleko, utarte żółtka z cukrem oraz szczyptę soli i wyrabiać kilka minut. 
  4. Masło roztopić, schłodzić do temperatury pokojowej i dodać do ciasta. Wyrabiać około 5 minut aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, do ciepłego miejsca pod ściereczką. 
  5. Rabarbar umyć, usunąć łydko i drobno pokroić. Rozgrzać masło, smażyć przez około 10 minut. Dodać cukier oraz powidła śliwkowe i smażyć jeszcze około 10 – 15 minut. 
  6. Ciasto podzielić na równe części na stolnicy, zawijać w środku farsz, szczelnie klejąc. 
  7. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do letniego (ok. 100 st.) piekarnika na 20 minut, aby ciasto troszkę podrosło. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec około 45 minut. 

Ja dla słodyczy zrobiłam dodatkowo lukier śmietankowy, przepis znajdziecie TUTAJ☺ 

Dzieciaki z pewnością polubią takie drugie śniadanie ☺ 

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

rozmiar4

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

MeCooks napisał(a):

Super przepis.
Zapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com