Placuszki z ricottą i jabłkami


wyrozniajace2

Tak, tak… znowu to samo! :) Placuszki śniadaniowe! Jednak tym razem bardzo kremowe, delikatne połączenie serka ricotta z jabłkami. Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

30 min
16 placuszków

składniki:

  • 250 g ricotty
  • 3 winne jabłka
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

do podania: jogurt naturalny, cukier puder i u nas maliny :)

wykonanie:

  1. Żółtka, ser ricotta i mleko dokładnie wymieszać.
  2. Dodajemy olej nie przestając mieszać.
  3. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie do placuszków.
  5. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć sok i dodać do ciasta.
  6. Placuszki smażyć na złoty kolor.
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami.

😀

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *