Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z gorczycą


wyrozniajace1

Polędwiczki, które rozpływają się w ustach, otulone sosem ze śmietany kremówki i smażonymi pieczarkami :) Wyrazistości całej potrawie nadaje gorczyca z mojej ulubionej musztardy francuskiej i sosu sojowego. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis! 

35 min
4

składniki:

  • kawałek polędwicy wieprzowej pokrojonej na 10 plastrów o grubości ok. 1,5 cm
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • ok. 10 pieczarek średniej wielkości
  • 150 g śmietany kremówki 36%
  • pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie natka pietruszki lub szczypiorek

wykonanie:

  1. Polędwice umyć, osuszyć, przyprawić pieprzem i odstawić na 20 minut.
  2. Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć pieczarki przez ok. 10 minut. Dodać masło, a następnie mięso i smażyć z każdej strony po 2 minuty.
  4. Śmietanę, musztardę i sos sojowy wymieszać w garnuszku, a następnie wlać na patelnię. Zagotować często mieszając.
  5. Jak sos zgęstnieje jest gotowy. Można dodać do niego „coś zielonego”.

Podawać z dowolnym dodatkiem :)  

Smacznego

 

rozmiar1

rozmiar2

 

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *