Placki z cukini


wyrozniajace1

Cukinia to pyszne warzywo, które w ostatnich latach stało się bardzo modne w Polsce. Można z niej przyrządzić wiele potraw, idealnie pasuje do makaronu czy jako zdrowa odmiana frytek. Jednak dla mnie kwintesencją są placuszki z samej cukinii, do których przygotowuję sos czosnkowy. Poniżej najprostszy z możliwych przepisów na placuszki.

30 min   12 placków

składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • sól, pieprz
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek do smażenia

wykonanie:

  1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Posolić i odstawić na kwadrans, aby puściła wodę.
  2. Mleko, jajko, sól i pieprz dokładnie wymieszać. Dodać do startej i odciśniętej z nadmiaru wody cukinii. Dokładnie wymieszać.
  3. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek. Smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron.

Ot i cały sekret :) Smacznego!

rozmiar1

 

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Renia_Kow napisał(a):

Uwielbiam cukinie! Na co dzień gotuję z aplikacją kcalmar, ale chyba czas na małe odstępstwo…

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Pani Reniu :) zapraszamy do nas częściej, a placuszki gorąco polecamy! są pyszne i banalne w przygotowaniu