Tartaletki ze szpinakiem i riccotą


wyrozniajace1

Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić pomysł na zdrową potrawę. Tarty na słodko są nam bardzo dobrze znane, jednak wytrawne są równie smaczne i nadają się na pełnowartościowy posiłek. Moja propozycja to połączenie bardzo zdrowego szpinaku, ricotty i kurczaka.  Nadzienie stanowi kwintesencję dania, ale to bardzo kruche ciasto dopełnia całość i nadaje mu lekkiego smaku. Zapraszam do kuchni :)

#Ambition

2 godziny   4 tartaletki o średnicy ok. 5 cm

składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej 
  • 150 g masła
  • 1 jajko 
  • sól

nadzienie:

  • szpinak mrożony 400 g
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, biały pieprz
  • 1 mała pierś z kurczaka 
  • 200 g serka ricotta 
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 2 jajka 

wykonanie:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i na około 45 minut przełożyć do lodówki.
  2. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć go przez 2 minuty. Dodać do niego szpinak i około 5 minut smażyć. Następnie dodać ser ricotta i doprawić solą oraz pieprzem. Po 5 minutach zdjąć z patelni i przełożyć do miski. 
  3. Kurczaka umyć i pokroić w bardzo cienką kostkę. Podsmażyć na patelni. Dodać do szpinaku i wszystko dokładnie wymieszać. 
  4. Jajka rozbić w garnuszku i dobrze roztrzepać. Dodać do masy ze szpinakiem. 
  5. Kruche ciasto wyciągnąć z lodówki. Tartarelki wysmarować dobrze masłem. Ciasto rozwałkować i przekładać do foremek, ucinając końcówki. Widelcem nakłuć ciasto. (Ciasto z pewnością Wam zostanie, można je zamrozić i wykorzystać za jakiś czas)
  6. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Tartaletki piec 15 minut przykryte złotkiem aby się nie odkształciły. Następnie zdjąć folie i piec kolejny kwadrans. Po tym czasie na ciasto nałożyć nadzienie i wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia poukładać na wierzch paseczki żółtego sera.

Smacznego :)

 

rozmiar1

rozmiar2

rozmiar3

ambition

Ambition z dbałością

Tagi: , , , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *