Strogonow


wyrozniajace2

Dzisiaj 1 grudnia, za oknem pogoda nie zachęca do wyjść. Czas na rozgrzewające danie :) Moja propozycja to pożywny gulasz z wołowiną. Strogonow to kombinacja kuchni francuskiej oraz rosyjskiej. Swoją nazwę zawdzięcza nazwisku rosyjskiego generała. Do połączenia smaków doszło w czasach wojen napoleońskich. Jeżeli była to potrawa mająca wzmacniać żołnierzy, to również Wam pomoże nabrać sił na zbliżające się mrozy.

4 porcje   3 h

składniki:

  • 500 g łopatki wołowej 
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki 
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej 
  • sól, pieprz, 4 liście laurowe, słodka papryka, ziele angielskie 
  • 5 łyżek gęstej śmietany 

wykonanie:

  1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. mieszamy z mąką i na rozgrzanej patelni przypiekamy je około 2 minuty z każdej strony. Przekładamy mięso do rondelka
  2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni po mięsie. Dodajemy koncentrat i smażymy mieszając kolejną minutę. Dolewamy około 4 łyżek wody i zagotowujemy. Następnie przekładamy do rondla z mięsem. 
  3. Do mięsa dodajemy zblendowane pomidory z puszki, dolewamy wody aby zakryła zawartość rondla. Doprawimy liśćmi laurowymi i zielem angielski. 
  4. Wszystko gotujemy około 2 godzin do momentu, aż mięso będzie miękkie. 
  5. Przygotowujemy pieczarki, krojąc je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy grzyby. 
  6. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy do niego pozostałe przyprawy wg uznania. Również w tym momencie dodajemy musztardę oraz pieczarki. Zagotowujemy.
  7. Z gulaszu odlewamy pół szklanki wywaru i mieszamy w nim śmietanę. Następnie dolewamy ją do rondla.

Podawać z ulubionym dodatkiem: chlebem, kaszą czy ryżem :) 

 

rozmiar2

rozmiar1

Tagi: , ,

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *