Czekoladowe muffinki z choinkami


wyrozniajace7

Święta tuż, tuż:) Chciałabym Wam zaproponować muffinki czekoladowe, które co prawda są już na blogu ale dzisiejsze będą prawdziwie świąteczne:) Zrobimy krem budyniowy, który wykorzystamy do choinek. W przepisie pomoże nam tym razem firma HELIO, od której otrzymaliśmy przesyłkę pełną słodkości do ciast. W tym przepisie użyłam wiórek kokosowych, idealnie nadających się do imitacji śniegu:) Skoro nie leży za oknem zrobimy go w kuchni:) 

godzina   około 15 babeczek 

Przepis na muffinki czekoladowe z Oreo znajdziecie TUTAJ

Oczywiście, możecie skorzystać z innego przepisu. Wszystkie przepisy na nasze babeczki tutaj: MUFFINKI 

A teraz zajmijmy się składnikami na dekorację i krem:

  • 150 g masła
  • 1 budyń waniliowy 
  • 4 łyżki cukru 
  • 1,5 szklanki mleka 
  • zielony barwnik spożywczy 
  • czekoladowe gwiazdki 
  • dowolne, jadalne ozdoby 
  • lukier (można skorzystać z przepisu: TUTAJ)

wykonanie:

  1. Babeczki upiec jak w przepisie. Dobrze wystudzić. 
  2. Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W odlanej części rozpuścić budyń. Następnie dodać do gotującego się mleka i gotować do momentu pojawienia się pęcherzyków. Bardzo dobrze wystudzić. 
  3. Masło ubić na puszystą masę.
  4. Do masła dodać budyń oraz barwnik spożywczy. Bardzo dokładnie zmiksować
  5. Wystudzoną babeczkę smarujemy lukrem i od razu posypujemy wiórkami kokosowymi. 
  6. Za pomocą rękawa cukierniczego forujemy z masy budyniowej choinki. Stroimy dowolnie 

Takie muffinki będą ozdobą Świątecznego stołu :) 

 

rozmiar8

rozmiar7

rozmiar6

rozmiar4

 

Tagi: , ,

3 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TarkaiMiarka.pl napisał(a):

Mega. Zapraszam także do sklepu z akcesoriami kuchennymi http://www.tarkaimiarka.pl

Asia napisał(a):

Bajecznie wyglądają :)