Brownie z solonym karmelem


wyróżniające1

Dzisiaj naprawdę bardzo słodka propozycja dla fanów czekolady. Brownie przekładane masą karmelową z mascarpone zwieńczone solonym karmelem z orzeszkami. czy może być coś lepszego?:)

2h     blaszka 20×25 cm

rozmiar2


składnikibrązowe

brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 120 g mąki

masa mascarpone z karmelem:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • szczypta soli morskiej
  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g masła orzechowego 

solony karmel:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • szczypta soli morskiej

dodatkowo:

  • 100 g orzeszków ziemnych solonych 

wykonaniebrązowe

  1. Czekoladę rozpuścić z masłem, uważając aby nie zagotować składników. Następnie rozpuszczoną masę ubijamy z cukrem na puszystą.
  2. Po przestudzeniu czekolady zmiksować ją z jajkami oraz mąką. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu ciasta przekroić je na pół.
  3. Przygotowujemy karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej, masło orzechowe i energicznie mieszamy. W osobnej misce miksujemy mascarpone i dodajemy masę karmelową. Zmiksowaną masę odstawiamy do lodówki. 
  4. Solony karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej.
  5. Na jeden z blatów rozkładamy 2/3 masy mascarpone, przykrywamy drugim blatem. Na górę cista rozkładamy pozostałą masę mascarpone, posypujemy pokruszonymi w malakserze orzeszkami i polewamy karmelem. 

Choć ciasto jest bardzo czasochłonne gwarantuję, że smak na długo pozostanie w waszej pamięci :) 

rozmiar1

Tagi: , , , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Migi napisał(a):

Hmm, chyba właśnie zepsułam trochę składników. Czekoladę rozpuścić z masłem, a masło ubić z cukrem. To gdzie to masło i w jakiej ilości?

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    Migi, czekoladę rozpuszczamy z masłem a następnie to wszystko miksujemy z cukrem. Jeżeli zbyt nieczytelnie napisane, zmienimy:)