Tarta ze szparagami


wyróżniające2

Tak, tak, dobrze widzicie znowu szparagi. Tym razem pomysł na obiad bądź kolacje, tarta na kruchym cieście z kremowym nadzieniem. Sprawdzi się podczas imprezy i kolacji we dwoje:) równie dobrze smakuje odgrzana w piekarniku. 

foremka o średnicy 22 cm  1,5 h

składnikibrązowe

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej 
  • 150 g zimnego masła
  • jajko 
  • szczypta soli 

nadzienie:

  • 4 jajka
  • 200 g ricotty 
  • 8-10 szparagów
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej 
  • suszona bazylia, sól, pieprz 
  • 50 g startego parmezanu 
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 

wykonaniebrązowe

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzi około godziny w lodówce. Wyjąć i rozwałkować na grubość około 3 cm. Włożyć do wysmarowanej masłem foremki. Nakłuć widelcem ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 stopni, umieszczając na nim obciążenie (np. fasolę, na złotku) na kwadrans. Po tym czasie zdając obciążenie i podpiec jeszcze około 15 minut. 
  2. Międzyczasie podgotować przez około 8 minut szparagi. Przygotować masę jajeczną, miksując wszystkie składniki. 
  3. Wyjąć ciasto z piekarnika i wylać na nie masę jajeczną, poukładać szparagi i poszarpaną szynkę parmeńską. 
  4. Tartę piec w temperaturze 160 stopni około 45 minut (do ścięcia się masy)

U nas zawsze tarty jemy z sałatką z roszponki, do której sos znajdziecie TUTAJ 

rozmiar3

rozmiar2

Tagi: , ,

2 komentarze

Dodaj swój komentarz i dołącz do dyskusjii!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Maks napisał(a):

Fajny pomysł z tą ricottą, zazwyczaj tarty są z samymi jajkami

    ania i marcin
    ania i marcin napisał(a):

    U nas troszkę inaczej. Chciałam aby tarta była treściwsza:)